کشف هیجانی نشانه های احتمالی حیات در زهره
به گزارش پری بلاگ، خبرنگاران : کشف گاز فسفین در اتمسفر سیاره زهره نظر بسیاری از دانشمندان را جلب نموده است. اما آیا حیات فرازمینی در ابر های این سیاره غوطه ور است؟
سال هاست دانشمندان برترین ابزار های علمی را در جست وجوی حیات فرازمینی به کار گرفته اند و حالا این ایده که ممکن است حیات حتی به صورت مولکولی در ابر های سیاره زهره کشف گردد، بسیار هیجان انگیز به شمار میرود. اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ جیمز مکسول در هاوایی گازی را در جو زهره کشف نموده اند که هنوز توضیحی درباره آن ندارند و مشغول مطالعه آن هستند. این گاز با نام فسفین، مولکولی است که از یک اتم فسفر و 3 اتم هیدروژن تشکیل شده است. وجود این گاز در اتمسفر زهره یا همان ونوس با استفاده از تلسکوپ رادیویی آتاکاما در شیلی هم تأیید شده است. فسفین با حیات در کره زمین بسیار مرتبط است و به عنوان مثال در میکروب های روده حیواناتی مانند پنگوئن ها یا در محیط های کم اکسیژن مانند باتلاق ها مشاهده می گردد. این گاز را می توان به طور صنعتی فراوری کرد، اما باید توجه داشت که در زهره هیچ کارخانه یا پنگوئنی وجود ندارد!
پس چرا این گاز در 50 کیلومتری سطح این سیاره وجود دارد؟ پروفسور جین گریوز از دانشگاه کاردیف انگلستان و همکارانش این پرسش را مطرح نموده اند. آن ها مقاله ای را در مجله نیچر آسترونومی منتشر نموده اند که به جزئیات مشاهدات آن ها از فسفین در زهره و بعلاوه تحقیقات اجرا شده برای نشان دادن اینکه این مولکول می تواند منشأ طبیعی و غیربیولوژیکی داشته باشد، می پردازد.
دقیقا چه چیزی شناسایی شده است؟
تیم گریوز ابتدا با استفاده از تلسکوپ جیمز کلرک مکسول در هاوایی، فسفین را در زهره شناسایی کردند و سپس حضور آن را با استفاده از آرایه میلی متری بزرگ آتاکاما در شیلی تأیید کردند.
فسفین دارای یک خط جذب معین است که این تلسکوپ های رادیویی آن را تشخیص می دهند. این گاز در میانه عرض های جغرافیایی این سیاره با ارتفاع تقریبا 50 تا 60 کیلومتر مشاهده می گردد. این غلظت اگرچه کم است و فقط 10 تا 20 جزء در هر میلیارد مولکول اتمسفر را تشکیل می دهد، اما در این بافت، میزان زیادی محسوب می گردد.
چرا این کشف هیجان انگیز است؟
وقتی به زندگی در جای دیگری از منظومه شمسی فکر می کنیم، سیاره زهره چندان جالب به نظر نمی رسد. این سیاره در مقایسه با زمین، شبیه یک جهنم است. این سیاره با جوی که 96 درصد آن را دی اکسید کربن تشکیل داده، یک اثر گلخانه ای خارج از کنترل را تجربه می نماید. دمای سطح آن مانند دمای فِر پیتزاست که بیش از 400 درجه سانتی گراد حرارت دارد. کاوشگر های فضایی که روی این سیاره فرود آمده اند، قبل از آنکه نابود شوند، فقط چند دقیقه دوام آورده اند. با این حال، اگر 50 کیلومتر بالا بروید با شرایطی شبیه شرایط آستین پیراهن روبه رو می شوید. محیط آستین پیراهن (Shirt-sleeve environment) اصطلاحی است که در طراحی فضاپیما برای توصیف فضای داخلی فضاپیما استفاده می گردد که در آن احتیاجی به پوشیدن لباس خاصی نیست؛ بنابراین، اگر واقعا حیات در ناهید وجود داشته باشد، این دقیقا همان جایی است که انتظار داریم آن را پیدا کنیم.
واکنش ها چه بوده است؟
واکنش ها به این موضوع یا محتاطانه یا از سر ذوق زدگی بوده است. این تیم با قاطعیت ادعا نمی نماید که حیات را در ناهید یافته است؛ بنابراین، این ایده باید بیشتر مورد آنالیز قرار گیرد.
کالین ویلسون از دانشگاه آکسفورد می گوید: این اتفاق واقعا هیجان انگیز است و به کشف های نو منجر خواهد شد؛ حتی اگر معین گردد که تشخیص فسفین یک تفسیر غلط طیف سنجی است که فکر نمی کنم چنین باشد. لوئیس دارتنل از دانشگاه وست مینستر هم واکنش محتاطانه ای دارد. او یک متخصص نجوم است که امکان حیات در ورای زمین را مطالعه می نماید. او می گوید: اگر حیات در سطح بالای ابر های زهره وجود داشته باشد، بسیار امیدوارنماینده است؛ زیرا این بدان معناست که شاید حیات در کهکشان ما به طور کلی بسیار متداول بوده است.
چگونه این مسئله حل می گردد؟
با ارسال یک کاوشگر به زهره می توان فضای خاص زهره را آنالیز کرد. آژانس فضایی ایالات متحده (ناسا) اخیرا از دانشمندان خواسته است که یک مأموریت مهم در دهه 2030 طراحی نمایند. از این رو، یک مدل مفهومی خاص که درواقع یک روبات فضایی یا یک بالن سازگار برای سفر به درون ابر های ناهید است، پیشنهاد شده است. سارا سیگر از دانشگاه ام آی تی می گوید: روس ها این کار را با بالنی به نام وگا در سال 1985 انجام داده اند. این بالن برای محافظت در برابر اسید سولفوریک با تفلون پوشانده شده و برای انجام آنالیز ها، چند روز شناور بود.
او می گوید: ما هم می توانیم قطرات را جمع کنیم و خصوصیات آن ها را بسنجیم؛ حتی می توانیم یک میکروسکوپ همراه داشته باشیم و سعی کنیم که خودمان در جست وجوی حیات باشیم.
اما آیا سیاره زهره می تواند خانه بعدی انسان ها باشد؟
آیا تا به حال به فکر زندگی کردن در سیاره زهره یا ونوس بوده اید؟ چند درصد محتمل است تا ونوس یا همان زهره میزبان مناسبی برای انسان ها باشد؟
یکی از مهم ترین و جنجالی ترین موضوعاتی که جدای از کشور و نژاد، همیشه فکر انسان را درگیر خود نموده است، مسئله انتها دوره حیات زمین و احتیاج به پیدا کردن خانه ای نو است.
طی سالیان گذشته، خبر سفر به مریخ و انجام تحقیقات مداوم روی آن، کمی انسان را به وجود یک میزبان نو امیدوارتر نموده است؛ بعلاوه می دانیم که طبق مشاهدات اجرا شده، سیاره های بسیاری شبیه به زمین و دارای آب و محیط قابل زیست وجود دارند، اما با این وجود، همه آن ها بسیار دورتر از حد توان انسان امروزی برای رسیدن هستند. با این حال، اگر به قصد یافتن یک سیاره میزبان به جز زمین، منظومه شمسی را مجددا آنالیز کنیم، ونوس نیز یکی از گزینه ها خواهد بود.
ونوس یا همان زهره، دومین سیاره از نظر نزدیک بودن با مرکز منظومه شمسی، خورشید بوده و از نظر حجم و میزان، شباهت بسیاری را به زمین دارد. اما به نظر شما این سیاره تا چه حد پذیرای موجودات زنده خواهد بود؟ آیا انسان می تواند در ونوس تمدنی نو به پا کند؟
در ویدئوی زیر، با ما همراه باشید تا درصد احتمال چنین رویدادی را آنالیز کنیم.
زندگی در سیاره ونوس چگونه خواهد بود؟
منبع: همشهری و گجت نیوز
پ
منبع: برترین ها